Foto’s op je website zetten is natuurlijk altijd goed. Een heel groot deel van de online bezoekers is visueel ingesteld en hier wil je als bedrijf optimaal op inspelen. Dus, je wilt je vaste pagina’s en je blogs van een goede foto voorzien. Voor webwinkels zijn foto’s natuurlijk nog veel belangrijker. Online bezoekers willen een product kunnen zien voordat zij eventueel een aankoop doen. Kortom, foto’s op je website zijn belangrijk. Welke foto’s mag je hier nu wel en niet voor gebruiken? Hoe zit het precies met auteursrecht? Misterdot vertelt je hier natuurlijk graag meer over.

Mag je afbeeldingen uit Google zomaar gebruiken?

De eerste plek waar mensen vaak op zoek gaan naar foto’s om te gebruiken is Google. Het is dan ook zo dat Google een immense hoeveelheid foto’s laat zien op vrijwel iedere zoekopdracht. Helaas mag je deze foto’s van Google niet zomaar gebruiken voor je website. Soms is het zichtbaar dat een foto niet zomaar gebruikt mag worden, bijvoorbeeld omdat er een naam op geplaatst is of omdat er een watermerk op zit.

In andere gevallen zie je het helemaal niet aan de foto, maar kan er toch auteursrecht op rusten. Voor de maker van een foto is het namelijk niet verplicht om bij de foto aan te geven dat er auteursrecht op rust. Foto’s zijn namelijk standaard beschermd.

Voor bijna alle foto’s moet je toestemming vragen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je op een andere website een mooie foto tegenkomt die je zelf wilt gebruiken. Voor vrijwel alle foto’s die je op internet aantreft geldt dat ze niet vrij van rechten zijn en dat je ze dus niet zomaar mag gebruiken. Het is dan belangrijk om toestemming voor het gebruik van de foto te vragen aan de eigenaar van de foto. Dit hoeft ook niet per se de maker van de foto te zijn, want deze kan de foto inclusief auteursrecht hebben verkocht.

Gebruik je een foto waarop auteursrecht rust zonder toestemming? Dan schend je het auteursrecht en kan je een gevangenisstraf worden opgelegd van maximaal 4 jaar. Zover zal het vaak niet komen. Je krijgt eerder een geldboete van 150 tot 3000 euro.

Drie manieren om aan foto’s voor je website te komen

Je wilt natuurlijk zeker weten dat alles op je website in orde is, dus je wilt ook zeker zijn dat je de foto’s voor je website gewoon mag gebruiken. Er zijn in de basis drie manieren om aan goede foto’s voor je website te komen zonder risico op schending van het auteursrecht. Wij benoemen deze drie opties in het kort.

1. Zelf al je beeldmateriaal maken

De beste optie is om zelf al je beeldmateriaal te maken. Je weet dan 100 procent zeker dat je geen auteursrecht schendt, want het auteursrecht ligt bij jou. Het is dan wel belangrijk dat je zorgt voor professionele foto’s van hoge kwaliteit, die ook nog eens heel relevant zijn voor je website. Het is nog best wel een lastige taak, zeker wanneer je weinig ervaring met fotograferen hebt. Dat is het belangrijkste nadeel. Het belangrijkste voordeel is wel dat je unieke foto’s hebt die echt van jou zijn.

2. Rechtenvrije foto’s gebruiken

Er zijn diverse websites die rechtenvrije foto’s aanbieden. Hier kun je foto’s vrij van rechten downloaden. Dit zijn websites zoals Pixabay en Morguefile. Vaak zijn er behoorlijk wat mooie en relevante foto’s van dergelijke websites te halen. Belangrijk om te weten is dat je nooit 100 procent zekerheid hebt dat de foto’s écht rechtenvrij zijn. Er zit dus nog steeds een klein risico aan vast. Een belangrijk voordeel is dat je mooie foto’s krijgt voor je website. Een belangrijk nadeel is wel dat de meeste websites foto’s uit de bestanden van dergelijke websites halen, waardoor het kan zijn dat veel websites de foto’s ook al gebruiken.

3. Je foto’s kopen

Foto’s kopen is voor velen de beste optie, zeker wanneer je zelf geen foto’s kan of wil maken. Je kunt foto’s kopen van diverse websites, zoals Shutterstock, 123RF en iStockphoto. Ook de Nationale Beeldbank is heel bekend. Je betaalt een bedrag voor de betreffende foto en krijgt hier dan het auteursrecht bij. Zo weet je dus altijd zeker dat je het auteursrecht niet schendt en dat je kwalitatief hoogwaardige foto’s hebt. Dat is een belangrijk voordeel. Het belangrijkste nadeel is uiteraard dat je voor het fotomateriaal moet betalen.

Wij helpen je graag met de foto’s voor je website

Dagelijks bouwen wij professionele websites voor onze klanten. Wij weten dus ook alles van foto’s voor websites en de manier waarop je daar het best mee om kunt gaan. Je kunt bij ons tegen een vast bedrag per maand een mooie website laten bouwen, met goede foto’s waar geen risico’s aan kleven. Ben je benieuwd naar de precieze mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.