Als je nieuwe website door Misterdot online is, dan is het tijd om je social media goed in te gaan zetten! Zzp’ers maken steeds meer gebruik van social media. Het is een prima plaats om nieuws over je nieuwe website te delen en te laten zien wat voor werk je allemaal doet. Nederland telt meer dan 1 miljoen ZZP’ers en een aardig deel van deze zelfstandigen is (gelukkig!) ook op social media te vinden. Ook hier zijn zij niet allemaal even succesvol…

In dit blog geven je 5 fouten die je moet voorkomen als je actief bent op social media.

Voorkom de fouten die veel zzp’ers maken

Het is belangrijk om als zzp’er aanwezig te zijn op social media. Mensen moeten jou kunnen terugvinden op de belangrijkste sociale netwerken, zij moeten via social media kennis kunnen maken met jou en met de mogelijkheden en kwaliteiten die jij te bieden hebt. Helaas is ‘aanwezig zijn’ op social media niet voldoende, zeker niet voor zzp’ers die opdrachten willen via hun eigen site. Je kunt heel actief zijn op social media en er toch geen succes uit halen. Hoe komt dit? Wij leggen je de belangrijkste fouten voor die zzp’ers op social media maken, zodat jij ze kunt voorkomen.

1. Handelen zonder plan

Ieder bedrijf heeft een social media plan nodig, een strategie. Dit geldt voor bedrijven binnen het MKB, voor multinationals en ook voor zzp’ers. Je hebt een helder social media plan nodig om goed te weten waar je naartoe wilt op de sociale kanalen. Een goed plan helpt je om de successen te bereiken die jij wilt bereiken, en daar gaat het allemaal om. Bij het bepalen van een social media strategie moet je o.a. rekening houden met deze aspecten:

  • Welke kanalen gebruiken jouw doelgroep?
  • Welke content spreekt hun aan?
  • Welke doelstellingen formuleer je voor jezelf?
  • Hoeveel tijd en geld ga je uitgeven?
  • Wanneer ben je tevreden?

2. Denken dat grootte belangrijk is

We kennen allemaal wel de uitspraak ‘size doesn’t matter’, al gaat het dan in de meeste gevallen niet om het bedrijf of om de prestaties op social media. Wel is het een uitspraak die hier zeker ook van toepassing is. Veel zzp’ers denken namelijk dat de omvang van de groep volgers bepalend is voor het succes op social media. Hierdoor maken zij soms gekke sprongen, zoals het kopen van volgers. Via AliExpress is dit kinderlijk eenvoudig.

Dergelijke acties maken meer kapot dan je lief is. Wij raden je aan om nooit volgers of websitebezoekers te kopen! Bedenk je dat je veel meer hebt aan een kleine groep eerlijk verdiende, oprecht geïnteresseerde volgers dan aan een grote groep volgers die stuk voor stuk ‘waardeloos’ zijn.

3. Een te brede aanpak

Veel zzp’ers denken dat het een must is om op alle sociale kanalen aanwezig te zijn. Niets is minder waar. Zeker als je in één keer een profiel aanmaakt op alle sociale kanalen werk je jezelf makkelijk in de problemen. Je kunt het allemaal niet bijhouden en uiteindelijk zit je met ‘dode profielen’ waar potentiële klanten op stuiten. Zonde! Bedenk je dat het altijd beter is om fantastisch te zijn op een paar sociale kanalen dan om ‘wel oké’ te zijn op alle sociale kanalen.

4. De concurrentie negeren

Vaak ben je als zzp’er niet blij met concurrentie. Het komt voor dat mensen de voorkeur geven aan het doen van zaken met je concurrent dan met jou. Je hoeft zeker geen fan te zijn van je concurrent. Veel zzp’ers willen daarom helemaal niks weten van de concurrentie en daar gaat het verkeerd. Zo kom je namelijk ook nooit te weten wat het nu precies is dat ervoor zorgt dat mensen kiezen voor de concurrent in plaats van voor jou. Volg je concurrenten op social media en leer van wat zij doen. Het kan je alleen maar helpen.

5. Nooit een kijkje nemen in de spiegel

Je doet waar je goed in bent en je kunt een aardig inkomen voor jezelf realiseren elke maand. Leuk, maar blijft dit ook zo? Veel zzp’ers starten hun business en analyseren hun bedrijf daarna nooit meer. Zolang het goed gaat, gaat het goed. Maar wat als het mis gaat? Precies, dan kan het snel bergafwaarts gaan. Voorkom dit door regelmatig een spreekwoordelijk kijkje in de spiegel te nemen. Blijf goed naar jezelf kijken om te kunnen verbeteren.

Haal meer uit je website

Het goed inzetten van social media is erg belangrijk in deze tijd. Je vergroot je succes nog meer door ook je website te verbeteren. Een goede website trekt nieuwe klanten aan en dat is wat iedere ondernemer moet aanspreken. Bij Misterdot is jouw website in goede handen en betaal je een vast laag bedrag per maand! Benieuwd naar onze aanpak? Neem contact met ons op!