Wanneer je begint met het instellen van je e-mailaccount zal de eerste vraag die je e-mailprogramma je stelt is of je een POP of IMAP account wilt gebruiken. Onze voorkeur is: IMAP maar om de juiste oplossing voor jouw situatie te kiezen leggen we je de verschillen uit.

POP

POP of ook wel POP3 genoemd is een afkorting voor “Post Office Protocol“. De werking is eenvoudig: De e-mails worden na ontvangst bij ons op de e-mailserver opgeslagen. De berichten blijven bewaard totdat je de e-mail via jouw e-mailprogramma ophaalt, daarna worden de berichten automatisch van de server verwijderd. Het voordeel van POP is omdat je enkel de opslagruimte van je eigen computer gebruikt veel ruimte hebt om e-mails te bewaren. Dit voordeel is ook gelijk een nadeel want heb je geen backup en gaan je e-mails verloren door b.v. een kapotte hardeschijf, een herinstallatie van je computer of een virus dan ben je al je e-mail kwijt. Omdat je de berichten direct naar je computer download en daarna van de e-mailserver verwijderd is POP ook niet geschikt om je e-mail op verschillende apparaten tegelijk te lezen, je zult dus moeten kiezen: of het e-mailaccount op je computer instellen of op je telefoon, niet op allebei.

IMAP

IMAP is een afkorting voor “Internet Message Access Protocol” en is een gevanceerdere manier voor het ophalen van e-mail dan POP. Bij IMAP worden de e-mailberichten op de server bewaard en synchroniseren de e-mailprogramma’s die je gebruikt de berichten met de server. Zo kun je tegelijk je e-mailaccount instellen op je computer en op je telefoon. E-mails die je op je telefoon leest zullen dan ook automatisch als gelezen verschijnen op je computer, wel zo handig in de moderne tijd waarin je je e-mail ook onderweg op je laptop of telefoon wilt kunnen lezen. Omdat de e-mailberichten op de server bewaard blijven ben je ook bij een nieuwe mobiele telefoon of calamiteiten zoals een kapotte harde schijf ervan verzekerd dat je geen e-mails kwijt raakt: je configureert je e-mailaccount op je nieuwe apparaat en je e-mails verschijnen weer.

Een nadeel is er ook: De ruimte op de e-mailserver zal doorgaans minder groot zijn dan op je eigen computer, ontvang je dus veel e-mails met grote bijlagen dan is het opschonen van je mailbox dus af en toe nodig.

Gebruik POP en IMAP niet tegelijk

Heb je al een e-mailaccount geconfigureerd op een apparaat (b.v. je computer) controleer dan voordat je het account op een tweede apparaat toevoegt (zoals b.v. je mobiele telefoon) of je op het eerste apparaat de e-mail wel via IMAP ophaalt. Wanneer je op en IMAP door elkaar gebruikt of je haalt de e-mail voor één account op twee of meerdere apparaten via POP op dan zul je problemen kunnen ervaren: e-mails verdwijnen spontaan of je hebt de helft van je e-mail op je computer en de andere helft op je telefoon.

De webmail van Misterdot werkt ook via IMAP, wil je de e-mail ook via de webmail lezen, zorg dan dus dat je op de andere apparaten die je gebruikt om je e-mail te lezen ook IMAP hebt ingesteld.

In het kort

Ga je je e-mail maar op één apparaat ophalen en verwacht je e-mails met veel grote bijlagen? Gebruik dan POP. Vergeet hierbij niet om zelf backups van je e-mail te maken.

Wil je je e-mail op meerdere apparaten ophalen zoals b.v. op je computer én op je telefoon of wil je je e-mail ook via de webmail lezen? Gebruik dan IMAP.