Wanneer je aan de slag gaat met je website heb je waarschijnlijk een hoop informatie die je wilt delen met je bezoekers. Met het opzetten van een menustructuur van je website orden je deze informatie en bring je overzicht aan. Bij een Mister budget pakket hoef je hier geen rekening mee te houden omdat de website uit één pagina bestaat. Gebruik je een Mister Smart pakket dan kun je een menustructuur van 7 pagina’s gebruiken, bij een Mister Premium pakket kun je zelfs tot 20 pagina’s opnemen in je website.

Hoe noem je de pagina’s

Eén van de eerste dingen die een bezoeker van je website ziet is het menu. Verplaats je bij het maken van je menustructuur voor je website dan ook in je bezoeker: zie jij in één oogopslag waar jouw pagina over gaat? Een onduidelijke menustructuur wordt vaak veroorzaakt door te generieke namen. Zo weet je op de website van een loodgieter die zijn diensten onder het menu “werkzaamheden” aanbiedt niet goed wat hij doet. Een duidelijkere naam zou zijn “Verstoppingen” of “CV onderhoud”.

Belangrijkste pagina’s eerst

Bezoekers van je website verwachten dat de belangrijkste pagina’s links in het menu staan, zet pagina’s als “contact”, “klantenservice” en “over ons” achteraan en begin je menustructuur met bijvoorbeeld de diensten die je aanbiedt.

Submenu’s wel of niet

Het gebruik van submenu’s (een navigatie van meerdere menus’) kan verwarrend werken voor de bezoeker van je website. De bezoeker moet namelijk eerst op het menu klikken of met de muis over het menu bewegen om alle pagina’s te zien, eigenlijk verstop je dus de andere pagina’s van je website. Bij websites met vanaf ongeveer 10 pagina’s zal je toch een bepaalde structuur moeten gaan aanbrengen om je website overzichtelijk te houden. Wanneer je verschillende pagina’s gaat onderbrengen in een submenu probeer dan gerelateerde pagina’s onder één menu te plaatsen. Pagina’s die je goed kunt onderbrengen in een submenu zijn bijvoorbeeld producten of diensten die je aanbiedt. De verschillende pagina’s waarin je je dienstverlenging beschrijft bring je dan onder in het menu “Producten” of “Diensten”. Ook alle pagina’s gerelateerd aan de klantenservice kun je goed in het menu “klantenservice” plaatsen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de pagina’s: Veel gestelde vragen, blog, nieuws en handleidingen. Nog even in het kort:

  • Mister Smart pakket tot 7 pagina’s: Submenu’s meestal niet nodig
  • Mister Premium pakket tot 20 pagina’s: Vanaf ongeveer 10 pagina’s is het gebruik van submenu’s meestal nodig voor het overzichtelijk houden van je website

Voorbeelden

Wij hopen dat je met dit artikel de menustructuur van je website kunt gaan opzetten. Heb je vragen dan helpen wij je natuurlijk graag.